donderdag 13 januari 2011

Verdriet

Baasjes zijn erg verdrietig. Afgelopen dinsdagmiddag is de oma van het vrouwtje toch nog vrij plotseling overleden. Ze was de laatste 8 maanden al niet meer op zichzelf wonend, maar in een verpleeghuis. 29 dec was ze verhuisd naar een ander huis met een eigen kamer met haar eigen spulletjes, waar ik ook lekker los kon lopen en kon kroelen met haar. Ze leek weer iets vrolijker en iets gemotiveerder. Ze wilde zelfs weer proberen te lopen met de baasjes toen we daar nieuwjaarsdag waren.
In de week van 4 januari heeft ze ws een cva gekregen. Ze kon eigenlijk van de ene op de andere dag geen kopje meer vasthouden en ze was moeilijk te verstaan. De mensen van het huis daar zeiden dat het door de urineweginfectie kwam. Ik ben toen zaterdag 8 januari met de baasjes weer op bezoek gegaan. Baasjes schrokken erg en vrouwtje is gelijk met de verzorging gaan praten dat ze maandag eens door een dokter gezien moest worden (direct had toch geen zin meer, omdat ze al een paar dagen zo was). Oma kon duidelijk niet goed praten (afasie) en had totaal geen kracht, terwijl ze de week ervoor nog een stukje met de baasjes had gelopen. Ze verslikte zich ook veel, maar de verzorging zei nog steeds dat het door de urineweginfectie kwam. Dokter zou maandag langskomen, dus vrouwtje is maandag weer daarheen gegaan. Oma lag toen alleen nog in bed. Slikken ging niet goed meer en ze zakte steeds weg. Er is toen een gesprek met de dokter geweest en er werd tender love and care afgesproken. Vrouwtje had geen goed gevoel en heeft dat ook tegen baasje verteld, dus dinsdagmorgen zijn we met z'n drietjes er weer heen gegaan. Oma was nog slechter, echt nog nauwelijks contact mee te krijgen en ze had pijn. Ik heb nog even mijn kop bij haar in bed gelegd en een lik over de wang gegeven. Daar probeerde ze nog om te lachen. Er is toen met de dokter besproken dat ze morfine en valium ging krijgen, om haar minder bewust te laten lijden. Wij hebben om 13:30 afscheid genomen van haar en ze is om 17:00 uur overleden.

Vrouwtje is erg verdrietig. Oma was ook echt haar oma, waar ze vreselijk hechte band mee had. Ik vond haar ook erg lief en ze vond mij ook lief. Zei ze 8 januari nog tegen me. Oma wordt disndag as begraven en vrouwtje heeft een mooie brief aan haar geschreven en ze hoopt hem voor te kunnen lezen op de begrafenis. Ik.......ik probeer vrouwtje nu zoveel mogelijk te troosten en veel knuffels te geven.

2 opmerkingen:

 1. heel veel sterkte met het verlies van oma
  een hele dikke bereknuffels van ons
  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Veel sterkte voor jullie allemaal.
  Probeer het vrouwtje goed te troosten Fedor,weet zeker dat je dat goed kan.
  Knuffels van ons.
  Bruno

  BeantwoordenVerwijderen